The APPROACH

The project involved the sensitive conversion of the Grade II building into 30 luxury ‘loft style’ apartments.

A central public landscaped courtyard has been created by the removal of the existing glazed atrium at the heart of the building. All the residential units have been designed to be directly accessed from this space, thereby making it an integral visual amenity for the benefit of all occupiers.

The large floor to ceiling heights of the former public building have been cleverly adapted to create an intermediate level of accommodation to the courtyard side while retaining the larger original double height spaces for living and dining. The roof volumes have been sensitively modified to create split level units in the roof space, some of which have roof terraces overlooking the central courtyard.

New windows have been sensitively introduced to the external brick facades to keep in character with the original building. The existing brick façade has been restored and retained with ornate terracotta motifs and door window surrounds, arched entrance portico, turrets and a bell tower. The internal courtyard reveals a modern façade of punctured openings of aluminium glazed windows set behind a veil of terracotta rainscreen cladding. The building has been delicately landscaped to soften the imposing scale and make it a desirable place to live.